innovatie

Dit zijn de belangrijkste innovatietips van Zeeuwse ondernemers

Waarom naar Sillicon Valley gaan, als innovatie in onze achtertuin plaatsvindt? Met deze gedachte organiseerde De Persgroep onlangs een innovatietour langs diverse bedrijven in Zeeland, die in veel dingen, maar in één ding in het bijzonder heel goed zijn: innoveren. We delen graag de belangrijkste innovatietips van die dag.

innovaties

Innovatief Zeeland
Directeur Pieter Raes van het Kennis- en Innovatiecentrum Maintenance Procesindustrie (Ki<|Mpi), dat innovaties in deze industrie mede mogelijk maakt, deelde zijn tips maar wat graag, trots als hij is op het innovatieve Zeeland. “We zijn in Zeeland verschrikkelijk goed in ondernemen en innoveren, maar niemand vertelt het. We hebben de mooiste infrastructuur van Nederland. Fantastische dijken met supermooie installaties erachter. En wat zeggen wij Zeeuwen? ‘De Oosterscheldekering? Ja ja, we hebben dat dammetje…’. Ik snap daar niks van.” 

De innovatietips van Pieter Raes

1. Innoveer niet om te innoveren
Innoveren moet je doen, als er vraag naar is. Zorg dus eerst dat je weet waar jouw klant behoefte aan heeft. Bij Ki<|MPi zijn we ook wel eens in die kuil getrapt. Dat we dachten dat we iets geweldigs hadden gerealiseerd, maar dat de klant het vervolgens niet wilde hebben. Pas als de klant er vraag naar heeft, heeft het zin om te innoveren.

2. Vertrouw op je intuïtie
Sommige dingen weet je uit ervaring. Dan weet je dat bepaalde ‘innovaties’ in de praktijk niet werken of geen/nauwelijks voordeel opleveren. Sla die innovatie dan over. Vertrouw op je ervaring en je intuïtie.

3. Innoveer omdat je het leuk vindt
Innoveren is veranderen en niet iedereen houdt daarvan. Maar dat is niet erg. Soms komt het doordat je wat ouder wordt en weinig zin meer hebt om dingen nog anders te doen, ze gaan nu toch ook prima? Maar op de lange termijn is het dat waarschijnlijk niet meer, prima. Zorg dan dat je iemand binnenhaalt die wel van innoveren houdt en dit voor je doet.
 

4. Doe waar je goed in bent. Laat de rest aan een ander over.
Weet waar jij met jouw bedrijf goed in bent. Dat vind je vaak ook het leukst. Bij KI<|MPi houden we het ook bij ons vak: onderhoud in de procesindustrie. Vergelijk het maar met heel goed kunnen voetballen, heel slecht kunnen zwemmen en dan toch de Oosterschelde over willen zwemmen. Dat wordt geen succes. Blijf gewoon lekker voetballen.”

 

Lees hier meer over innovatie tips van Zeeuwse organisaties.