x

Webinar "Relighting en retrofit van verlichting in de procesindustrie"

Datum: 21/09/2021 15:00 - 16:15
Locatie: online event
Toevoegen aan kalender

Dit webinar wordt georganiseerd in samenwerking met BEMAS.

Servitisation (leveren van de dienst i.p.v. het apparaat dat de dienst moet garanderen/“licht” versus “verlichting”) is een deelproject binnen het Interreg project Circulair Onderhoud

Interreg

 

Webinar: Relighting en retrofit van verlichting in de procesindustrie

 

op dinsdagmiddag 21 september van 15:00 uur tot 16:15 uur

x

 

Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaamheid en circulariteit. Verlichtingstechnologie is de voorbije jaren sterk geëvolueerd, en het loont zeker de moeite om eens stil te staan bij de verlichting van industriële gebouwen en installaties, ook in EX-omgevingen.  Dankzij led is het vandaag immers mogelijk om het energieverbruik voor verlichting drastisch te doen dalen. 

Bij vernieuwing van de verlichting met focus op circulariteit zijn verschillende opties mogelijk: de bestande verlichting ombouwen (retrofit), vervangen (relighting) of zelfs verlichting ‘huren’ (light as a service). Daarbij, naast de verwachte energiebesparing, de aandacht ook gaan naar productveiligheid, conformiteitseisen, juridische aansprakelijkheid van fabrikant/ombouwer/installateur, en de normen voor visueel comfort in het kader van veiligheid op het werk.

Tijdens dit webinar gaan we verder in op relighting en retrofitten van verlichting in de procesindustrie. Eerst wordt verlichting besproken in het kader van circulariteit. Daarna behandelen we allerlei uitdagingen en mogelijkheden van verlichting in EX-zones, waarna in de laatste presentatie mogelijk duurzame alternatieven voor retrofit in EX-omgevingen worden besproken. Dit alles wordt afgesloten met een uitgebreid moment om vragen te beantwoorden tijdens een Q&A.

Programma

1. Verlichting en circulariteit - Catherine Lootens - Groen Licht Vlaanderen

 • Duurzaamheid en verlichting
 • Lichtgrootheden, kleurkarakteristieken en andere aspecten van visueel comfort
 • Welke specificaties rond visueel comfort dienen vastgelegd bij retrofit en/of relighting naar led?
 • Welke keurmerken, wetgeving, regelgeving en normen zijn van toepassing?
 • Lichtontwerp voor kwalitatieve verlichting
 • De transitie naar circulaire verlichting

2. Mogelijkheden voor retrofitten van ATEX-verlichting - Herman Koelewijn - 123Atex.eu

 • Wat zijn de uitdagingen bij verlichting in EX-zones?
 • Wat zijn de vereisten voor ATEX-armaturen?
 • Kan je een oud armatuur ombouwen naar led?
 • Wat zijn de gevolgen voor het ATEX-certificaat?
 • Mag je zelf een armatuur (laten) ombouwen of moet dit steeds in samenwerking met de fabrikant?

3. Relighting & ‘Light as a Service’ als een duurzaam alternatief voor retrofit in EX omgevingen? - Michael Joris & Koen Hertoghs - ETAP

 • Re-Retrofit en Box in box: wat zijn de risico’s ? 
 • Kan je TL-verlichting verder blijven gebruiken?
 • Relighting in procesindustrie omgevingen
 • Lumenbehoud en kwaliteit van leds: hoe scheid je het kaf van het koren?
 • Light as a Service (LaaS):  hoe met een minimaal gebruik van natuurlijke bronnen een kwalitatieve verlichting garanderen
 • Wat zijn uitdagingen bij relighting projecten in de procesindustrie

Timing

14:45    Welkom op het BEMAS Live Learning Platform
15:00    Start van de presentaties
16:00    Conclusie en Q&A
16:15    Voorziene einde van het webinar 

Over de sprekers

Catherine Lootens is consulent duurzame verlichting en auteur van verschillende artikelen over het onderwerp. Ze is Project manager en innovatieadviseur VLAIO (IWT) VIS projecten binnen het Laboratorium voor Lichttechnologie aan de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van KU Leuven, Technologiecampus Gent sinds eind 2004. Sinds 2017 is Catherine Cluster manager voor het Innovatief bedrijfsnetwerk Groen Licht Vlaanderen.

Herman Koelewijn is mede-eigenaar bij 123Atex.eu. Herman is een betrokken ondernemer met een hart voor alles wat met ATEX te maken heeft. Door zijn jarenlange ervaring in de ATEX-wereld is hij een professionele gesprekspartner bij opdrachtgevers, zowel op elektrisch als mechanisch vlak. Zijn specialisaties bevinden zich vnl. bij ATEX trainingen, inspecties en advies, het opstellen van procedures, EVD (Explosie Veiligheid Document) en zoneringen.

Michael Joris is sedert 3 jaar actief als New Business Development Manager voor ETAP Services NV, en dit specifiek voor Circular Light as a Service-opdrachten. Inmiddels werden een 14-tal projecten gerealiseerd voor zowel privé-, publieke en industriële opdrachtgevers.

Koen Hertoghs is sedert 5 jaar actief als account manager van ETAP voor de regio Antwerpen. Hij is de contactpersoon binnen ETAP voor zowel studiebureaus, architecten, installateurs en eindklanten gelegen in de provincie Antwerpen.

Over het project 

Het project ‘Circulair onderhoud’ is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info kan u terugvinden op www.grensregio.eu en circulaironderhoud.eu.

Deelname 

Deelname is GRATIS voor zowel de leden van BEMAS en KicMPi als niet-leden. Inschrijven is verplicht.

Klik HIER om u in te schrijven

x