x

Robots in de procesindustrie: een kijkje achter de schermen bij KicMPI's XXL Robotica & Technologie demo-event

Interview met Rutger van der Male en Annemarie Krijger over het XXL Robotica Event.

Bron: Nieuwsbrief Campus Zeeland

 

Robots in de procesindustrie: een kijkje achter de schermen bij KicMPI's XXL Robotica & Technologie demo-event

Voorkomen is beter dan genezen – ook in de procesindustrie. Dat weet programmamanager Rutger van der Male van kennis- en innovatienetwerk KicMPi maar al te goed! Dit jaar hostte hij voor de tweede keer het succesvolle XXL Robotica Event in De KAAP in Vlissingen, om automatisering en robotisering voor onderhoud een podium te geven. Rutger legt uit waarom het netwerk zoveel waarde heeft en Annemarie van KV-Techniek vertelt over hun deelname aan het event.

Achter elk stukje onderhoud in de procesindustrie, zit een hele keten aan bedrijven die onderdelen en diensten leveren voor reparatie. KicMPi bouwt een netwerk op met al die partijen, ook buiten Zeeland, om gedeelde uitdagingen aan te pakken, kennis over te dragen en zo het onderhoudsproces te vergemakkelijken en verbeteren. De kennis die dit netwerk oplevert, is niet alleen handig, maar ook van groot belang. “Zo verbeteren we de concurrentiepositie van zowel de bedrijven als de regio en kunnen we onderhoud steeds veiliger, schoner en slimmer aanpakken,” licht Rutger toe.

Tankinspecties met robots

Een voorbeeld van zo’n uitdaging zijn tankinspecties. Voorheen moesten monteurs op grote hoogte en in het donker werken. Niet bepaald het veiligste werk, terwijl veiligheid natuurlijk altijd op nummer één staat. De Non Entry Challenge werd geboren. Tijdens deze challenge kwamen partijen bij elkaar om samen tot een oplossing te komen. En dat leverde fantastische resultaten op. Nu voeren drones wanddiktemetingen en visuele inspecties uit. Allemaal veilig op afstand. De volgende stap? “Onderhoud uit laten voeren, bijvoorbeeld met een las- en montagerobot,” als het aan Rutger ligt. “Zover zijn we nog niet, maar het feit dat hierover wordt nagedacht is super. Samen komen we steeds een stapje dicherbij het realiseren van volledig onbemand maintenance.” Niet niks dus, dat innoveren.

Het XXL Robotica Event

Demonstraties, pitches van experts over de nieuwste ontwikkelingen en de resultaten van het OPZuid project Industriële Robotica Innovatie. Tijdens het XXL Robotica & Technologie demo-event kwam het allemaal voorbij. Bezoekers konden hun hart ophalen op het gebied van Artificial Intelligence, Virtual & Augmented Reality en Robotica bij verschillende bedrijven[1]. Wie er dan ook zeker niet mocht ontbreken, was Annemarie en haar team van KV-Techniek. Een bedrijf dat productieprocessen binnen heel Europa automatiseert met innovatie op maat.

“Denk aan dozen op pallets zetten of producten inpakken. Dat lijkt zo’n simpel karweitje, zeker als het allemaal werkt, maar stiekem is er best wat expertise voor nodig van meerdere professionals om robots dat werk te laten doen,” legt Annemarie uit. “Maar als het lukt, dragen we met de robots enorm bij aan kostenreductie, hogere productiviteit en meer bedrijfszekerheid. De robotlijnen ontwikkelen we zelf. Daarnaast integreren we ook machines in de lijn die we inkopen. We hebben inmiddels ook zelfrijdende heftrucks. Dus toen ik las over dit robotica event in Zeeland, dacht ik: daar moeten we bij zijn. Korte lijntjes met een sterk netwerk in de regio hebben, biedt veel voordelen, voor zowel klant als leverancier. Het event is een prachtige kans om Zeeuwse pioniers een podium geven en verbinden aan opdrachtgevers en nieuwe innovaties.”

“Dat is ook de kracht van het netwerk,” vertelt Rutger. “We kijken verder dan wat er al is. We geven de Willie Wortels - mensen met fantastische ideeën zonder podium – een plek om hun innovatieve ideeën te onderzoeken, omdat ze niet zomaar aan tafel komen bij grote concerns,” aldus Rutger. Ook daar draagt het event aan bij. “We hebben studenten gezien die op zoek zijn naar een stage, geïnteresseerden die zich oriënteerden, grote bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen en kleine spelers met grote innovaties. Zo koppelen we op één plek vraag en aanbod aan elkaar.”

Wil je meer weten over het kennis- en innovatienetwerk of interesse om je aan te sluiten? Ga in gesprek! Neem dan contact op met Rutger van der Male (Programma Manager) via 06 - 39 39 84 64 of mail naar rutger.vandermale@kicmpi.com.

[1] Bedrijven die deelnemen aan het XXL Robotica & Technologie demo-event zijn ID-Tec, Terra Inspectioneering, ExRobotics, FMI ImProvia, ITIS, SPIE, SkyeBase, Imagine Creative Agency, Serenity Systems Design - Serenity Robotics, Fieldlab Zephyros, Emerson, Hilti, HZ University of Applied Sciences, Sorama, Quasset en Sprint Robotics.